Kennisdeling & Innovaties

Gedeeld eigenaarschap!

NexTechnician brengt onderwijs en bedrijfsleven met elkaar in gesprek. Een gestructureerd gesprek waarin ideeën worden besproken én keuzes gemaakt. Zo wordt bepaald welke zaken er in gang worden gezet om samen beter te worden. Dit zijn de bijeenkomsten die input leveren aan het programmateam van NexTechnician om mee aan de slag te gaan. We maken concrete afspraken welke activiteiten worden gestart en wie daaraan bijdraagt.

Ook aansluiten? Meld je bij ons aan!

Truckacademy noord-holland

TRuckacademy Noord-Holland

De Truckacademy Noord-Holland is een goed voorbeeld van het gesprek dat we regionaal faciliteren om de instroom en de kwaliteit van het opleiden voor de truckbranche te vergroten. De regionale truckdealers hebben zich met de steun van BOVAG en OOMT verenigd. De managers van de lidbedrijven vergaderen zesmaal per jaar met het onderwijs, bij NexTechnician op de Kabelweg, om de voortgang in de samenwerking te bespreken. De Truckacademy heeft ervoor gekozen om de overleggen met werkgroepen voor te bereiden om sneller resultaat te boeken. Deze werkgroepen gaan over:

  • Werving en promotie
  • Leermeesters en techniekteam
  • Organiseren thema-avonden
  • Organiseren Regionale Praktijk Trainingen (RPT)

De samenwerking met Truckacademy Noord-Holland zorgt ervoor dat MBO College Westpoort o.a. beschikt over een moderne truck op school zodat studenten tijdens hun studie beschikken over actuele lesmiddelen (foto).

Onlangs heeft Truckacademy Noord-Holland besloten om ook niet merkdealers, onder voorwaarden, als lid toe te laten. Dit is een stap om in regionaal nog meer activiteiten op te kunnen starten, in het belang van het vergroten van de instroom en het verbeteren van de opleiding bedrijfswagentechniek. Voor meer informatie: www.truckacademy.nl

Platform Auto- en Schadehersteltechniek

Dit platform bestaat uit managers en directieleden van de lidbedrijven van NexTechnician. Zij gaan zesmaal per jaar met het onderwijs in gesprek, over onderwerpen die de kwaliteit van het onderwijs verbeteren of om te instroom bevorderen. Juist de combinatie van de deelbranches autotechniek en schadeherstel zorgt voor kruisbestuiving en kennisuitwisseling.

De gesprekken binnen dit overleg hebben er al voor gezorgd dat de opleiding Serviceadviseur Automotive (vanaf 2-2025) en de deeltijdopleiding voor Praktijkbegeleiders (vanaf 10-2024) worden gestart.

De gesprekken hebben er ook toe geleid dat er in oktober 2024 een volautomatische lakmengmachine ‘MoonWalk’ door PPG op school wordt geïnstalleerd en dat toeleverancier Altac elk schooljaar zo’n acht masterclasses verzorgt.

TechniekTeam Tweewielers

De tweewielerbranche bestaat veelal uit kleine ondernemingen met ondernemers die moeilijk tijd vrij kunnen maken voor overleg samen met onderwijs. De schaalgrootte vraagt nu eenmaal dat deze ondernemers meedraaien op de werkvloer in het eigen bedrijf.
NexTechnician organiseert het gesprek met deze leden vooral online en buiten het hoogseizoen. Ook voor deze branche worden er resultaten geboekt zoals het beschikbaar stellen van de nieuwste E-bikes of motoren met technische data voor onderwijs. Of het aanbieden van innovatieve lesmodules vanuit onderwijs aan werkenden.

Vanwege de te lage instroom in de fietstechniek wordt er met elkaar gezocht naar oplossingen. Bijvoorbeeld het zij-instroomtraject fietstechniek met CycleHub zorgt jaarlijks voor instroom in de branche.
Verder is er het plan om in schooljaar 2025-2026 een nieuwe opleiding Sales Specialist E-bikes te starten in combinatie met keuzedelen fietstechniek om zo meer instroom te bevorderen.